Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw (...). Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
Z połączenia kilku prostych składników powstała bardzo smaczna pasta. Jej zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również szybkość przygotowania. Może ona być dodatkiem do pieczywa, a podana w kruchych babeczkach stanowi atrakcyjną przekąskę na świątecznym stole.
Pasta z tuńczyka, jajek i rzodkiewki w lżejszej wersji bez majonezu. Doskonale nadaje się do faszerowania jajek, pomidorków czy innych warzyw. Idealna także do kanapek, tartinek i solo Polecam nie tylko na święta
Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem.
Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado.
Zacznę od tego, że nie znoszę selera, nie toleruje jego smaku ani zapachu … ale temu pasztetowi nie mogę się oprzeć. Pierwszy raz spróbowałam go pod koniec ubiegłego roku i tak wbił mi się w pamięć, że nie mogłam o nim zapomnieć i musiałam go upiec. Długo szukałam przepisu, który pasowałby do moich wspomnień smakowych dotyczących tego dania.
Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone. Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!
Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.