Pasta kanapkowa z pestek dynii
Dynia nadal króluje, nie zapomninajcie jednak o pestkach dynii. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dynii jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dynii to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność. Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
Składniki:
50 g pestek dynii
200 g białego serka np. Almette
2-3 łyżki oleju z pestek dynii
sól, pieprz
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka/jogurtu
Wykonanie:
- pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia
- podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)
- zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
- podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem