Pasta kanapkowa z pestek dynii

Pasta kanapkowa z pestek dynii
Zdjęcie - Pasta kanapkowa z pestek dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dynia nadal króluje, nie zapomninajcie jednak o pestkach dynii. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dynii jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dynii to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność. Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z pestek dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
50 g pestek dynii
200 g białego serka np. Almette
2-3 łyżki oleju z pestek dynii
sól, pieprz
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka/jogurtu

Wykonanie:
  • pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia
  • podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)
  • zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
  • podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pasta kanapkowa z pestek dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów