Wykorzystałam tylko połowę porcji z przepisu, a chała i tak wyszła wielka. Kiedyś to były chały a nie chałki ;) Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało oraz plotło. Chała wyszła puszysta i dzięki mące pełnoziarnistej może trochę zdrowsza? :)
Dzisiaj wyjątkowy smak pizzy postanowiłam zamknąć w bochenku chleba. Dodatek koncentratu pomidorowego i typowego dla pizzy oregano idealnie łączy się z tradycyjnym smakiem chleba.
Zakochałam się w konsystencji chleba z ziemniakami. Jest bardzo delikatna, wilgotna i przez długi czas pozostaje świeża. To coś, czego nie można niczym zastąpić. Jestem wielką fanką chleba czosnkowego (...) tym razem chciałam, żeby sama konsystencja przesiąkła czosnkiem, stąd dodatek wersji suszonej.
To typowo szwedzka klasyka. Już kilka razy spotkałam się z tym, że znajomi wracając ze Szwecji wspominali z utęsknieniem cynamonowe bułeczki Kanelbullar.
Rozwiązanie idealne - bułeczki z dodatkami. Te zaprezentowane poniżej można przeciąć i zrobić z nich pyszne kanapki, podgrzane podać jako dodatek do zupy, a w wersji najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo.
Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita".
Anyż to dla mnie wyjątkowa przyprawa. Mało która jest tak aromatyczna i intensywna w smaku. (...) Ja jednak uwielbiam ją niezmiennie, dlatego postanowiłam dodać ją do chleba.
Bułeczki fitness, pozwoliłam tak sobie nazwać, bo lubię zjeść po treningu taką pełnoziarnisto-orkiszową bułeczkę z ulubioną pastą jajeczną, a do tego kojarzy mi się zdrowo – podobnie jak fitness
Ten chlebek robi się wieczorem, wstawia do lodówki, a rano się piecze..i na śniadanie mamy świeży, cieplutki,smaczny i co najważniejsze domowy chlebek. (...) Wyszedł pyszny.
Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka.. Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny.
Pachnące skórką pomarańczy, pełne rodzynek mogą stać się doskonałym zwieńczeniem wytrawnego posiłku. W mojej wersji- koniecznie z dużą ilością zimnego masła. Takie lubię najbardziej ;)
To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia.