Chleb żytni bez zakwasu

Chleb żytni bez  zakwasu

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Przepis zaczerpnięty ze strony "Wielkie żarcie" (klik,klik

składniki na małą keksówkę:

 

 3 szklanki mąki żytniej

2 szklanki mąki pszennej

1/3 kostki drożdży

1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

sól 1 mała łyżeczka

Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i uformowane przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na jakieś 45 minut. Po tym czasie keksówkę włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) i piec przez około 70-75 minut.

Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita". 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kategorie przepisów