Chleb żytni bez zakwasu
Przepis zaczerpnięty ze strony "Wielkie żarcie" (klik,klik)
składniki na małą keksówkę:
3 szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
sól 1 mała łyżeczka
Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i uformowane przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na jakieś 45 minut. Po tym czasie keksówkę włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) i piec przez około 70-75 minut.
Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita".