Chleb żytni bez zakwasu

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Przepis zaczerpnięty ze strony "Wielkie żarcie" (klik,klik) 

składniki na małą keksówkę:

 

 3 szklanki mąki żytniej

2 szklanki mąki pszennej

1/3 kostki drożdży

1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

sól 1 mała łyżeczka

Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i uformowane przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na jakieś 45 minut. Po tym czasie keksówkę włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) i piec przez około 70-75 minut.

Przepis ten został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz smakowity chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, producent margaryny "Smakowita". 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Chleb żytni bez  zakwasu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami