866. Chleb nocny

866. Chleb nocny
Ten chlebek robi się wieczorem, wstawia do lodówki, a rano się piecze..i na śniadanie mamy świeży, cieplutki,smaczny i co najważniejsze domowy chlebek..przepis znalazłam tutaj...z braku niektórych składników nieco zmieniłam..ale i tak chlebek wyszedł pyszny.
Chlebek został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Zdjęcie - 866. Chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 370 g mąki tortowej
  • 245 g mąki pszennej chlebowej[pełnoziarnistej]
  • 12 g soli
  • 8 g cukru
  • 9 g drożdży instant[18 g drożdży świeżych]
  • 400 g maślanki [jogurtu naturalnego]
  • 30 g masła
Mąkę przesiać, dodać resztę sypkich składników. W zagłębienie wlać maślankę. Wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrabiać ręcznie. Na koniec dodać miękkie masło i wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.Uformować podłużny bochenek. Przykryć go ściereczką i włożyć na noc do lodówki [ ułożyłam od razu w keksówce]. Rano po wyjęciu z lodówki pozostawić chleb na pół godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Przed włożeniem bochenka do pieca, naciąć w kilku miejscach i posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20- 25 minut.Wystudzić na kratce. Zdjęcie - 866. Chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów