Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki

Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki

Zdjęcie - Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPisząc ten wpis zajadam jeszcze lekko ciepłą bułeczkę. Są tak pyszne, że aż trudno się do nich oderwać!

To typowo szwedzka klasyka. Już kilka razy spotkałam się z tym, że znajomi wracając ze Szwecji wspominali z utęsknieniem cynamonowe bułeczki Kanelbullar.

Niektórzy z Was pewnie znają je z bufetu w Ikei, chociaż musicie mi uwierzyć na słowo, że jeśli lubicie tamte suche i twarde bułeczki to w tych zjedzonych w Szwecji lub upieczonych z tego przepisu na pewno się zakochacie!

Przyznam, że jakiś czas temu przymierzałam się do nich długo. Ich wypiek odkładałam od jakiegoś czasu dlatego, że mój chłopak nie lubi cynamonu. Pewnego dnia przygotowałam Kanelbullar z myślą o mojej babci, która w przeciwieństwie do Pawła cynamon kocha.

Podczas wspólnej herbaty zachwycała się ich smakiem, dlatego postanowił się przełamać z jego wstrętem do cynamonu i ich spróbować.

Od tego czasu zaczął lubić cynamon, a gdy szwedzkie bułeczki pojawiają się na stole, to znikają w mig :)

Zdjęcie - Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kanelbullar – szwedzkie cynamonowe bułeczki Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 45 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 5 mins Porcje: 8 Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • szczypta soli
  • *łyżeczka mielonego kardamonu (dla chętnych)
  • jajko + łyżeczka wody do posmarowania bułeczek
  • Nadzienie:
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu (u mnie grubo mielony)
Przygotowanie
  1. Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem i solą.
  2. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z masłem. Po rozpuszczeniu zestawiamy i studzimy.
  3. Lekko ostudzone mleko (letnie) wlewamy do suchych składników i wyrabiamy powoli ciasto.
  4. Po kilku minutach wyrabiania (ok. 6), ciasto powinno osiągnąć kształt elastycznej kuli. Wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
  5. W tym czasie miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem i chwilę ucieramy.
  6. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 50 mm.
  7. Wierzch ciast smarujemy cynamonowym masłem. Zawijamy ciasto jak roladę (widoczne na zdjęciu) i dzielimy na 8 części, tworząc w ten sposób małe roladki.
  8. Foremki na muffiny smarujemy miękkim masłem i wykładamy cynamonowymi roladkami. Przykrywamy ściereczka i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  9. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z wodą jajkiem.
  10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 20 minut, aż będą rumiane.
  11. Wyciągamy z piekarnika i foremek i studzimy przed podaniem.
2.2.8

Kategorie przepisów