Bułeczki fitness
Dzisiejsze bułeczki są troszkę inne niż klasyczne bułki kajzerki. Nie dość, że zamiast mąki pszennej, do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej i orkiszowej to jeszcze dodałam ziarna słonecznika i otręby. Wyrabiając ciasto dolewałam maślankę, która nadała bułeczkom delikatnego smaku.
Bułeczki fitness, pozwoliłam tak sobie nazwać, bo lubię zjeść po treningu taką pełnoziarnisto-orkiszową bułeczkę z ulubioną pastą jajeczną, a do tego kojarzy mi się zdrowo – podobnie jak fitness
Ulepiłam je w kształt trójkątów, ale jeśli wolicie tradycyjne formy pieczywa to możecie oczywiście zdecydować się na ich okrągłą wersję.
Bułeczki fitness Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 18 mins Całkowity czas: 2 hours 18 mins Porcje: 5 Składniki- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki z orkiszu (typ 2000)
- 40 g otrębów pszennych
- 40 g ziaren słonecznika + 2 łyżki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 150 ml letniej maślanki
- jajko + łyżeczka mleka
- Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
- W rondelku podgrzewamy krótką chwilę maślankę. Ma być letnia, lecz nie gorąca.
- Letnią maślankę powoli wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zbite w mocną kulę (widoczną na zdjęciu). Tak przygotowane ciasto wkładamy do obsypanej mąką misy i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
- Po podwojeniu objętości dzielimy ciasto na 5 porcji podobnej wielkości.
- Każdą kulkę z ciasta formujemy ręcznie w kształt trójkąta (zdjęcie). Bułeczki kładziemy na blasze z pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę mleka i mieszamy. Miksturą smarujemy wierzch bułeczek i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika (2 łyżki).
- Bułeczki fitness pieczemy w 220 stopniach przez 18-20 minut, aż będą odpowiednio rumiane.
- Wyciągamy z piekarnika, podajemy jeszcze cieplutkie lub studzimy na kuchennej kratce.