Chleb ziemniaczany

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Obchodzimy dziś Światowy Dzień Chleba, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności wzięcia udziału w jego obchodach. Z tej okazji upiekłam chleb ziemniaczany - przepis na niego pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej czyli Mirabbelki.

Wybrałam prosty przepis, nie wymagający długich przygotowań. Chlebek jest miękki, dość ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość dzięki ziemniakom.

Jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenie jest ilość soli . Podane w przepisie 2 łyżki to dla mnie zdecydowanie za dużo - chleb wyszedł za słony. Samego raczej nie dało się go zjeść (chociaż moi domownicy są słonolubni), trochę lepiej smakował jako kanapka, choć wciąż dominował smak soli. Gdybym miała go upiec ponownie, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę. 

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 200 g letniej wody ( można użyć wody z gotowania ziemniaków )
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki soli [ połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków ] *

* dla mnie jest to zbyt dużo soli - chleb jest za słony. Zmniejszyłabym jej ilość do 1 łyżki .

 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ostudzić.

Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać 1 łyżkę mąki (z podanej w przepisie całkowitej ilości), odstawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami, a następnie dodać olej, wymieszać. Powoli dodawać resztę składników.

Wyrabiać ciasto przez ok.10 minut - będzie kleiste (to przez dodatek ziemniaków). Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.

Wyjąć ciasto z miski na umączony blat, rozpłaszczyć. Uformować kulę, lekko rozciągając ciasto na boki i zlepiając końce na górze.

Ułożyć na posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Aby zapobiec rozlaniu się ciasta podczas wyrastania można przykryć je ściereczką, a następnie miską.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach, włożyć do piekarnika.

Piec 35-40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba. Wystudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z ziemniakami puree
1

Bułki pszenne z ziemniakami pu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem
5

Eksperyment kulinarny, czyli c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb  ziemniaczany
2

Chleb ziemniaczany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb ziemniaczany z makiem
2

Chleb ziemniaczany z makiem

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Sasznie
1

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane
1

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście