Śledzie z rzodkiewkowym pesto
O tym, że młode liście rzodkiewki mogą być świetnym składnikiem pesto, przekonałam się już dwa lata temu. Teraz uznałam, że takie pesto sprawdzi się doskonale nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również... śledzi. I tak powstała mega zdrowa i pyszna przekąska inspirowana Włochami, a jednak bardzo polska :)
ŚLEDZIE Z RZODKIEWKOWYM PESTO
Składniki:
8 solonych filetów śledziowych,
liście z 1 pęczka rzodkiewki (najlepiej z ekologicznej lub z własnej uprawy),
3 łyżki pestek dyni,
3 łyżki startego parmezanu,
1 ząbek czosnku,
ok. 200ml oliwy
Śledzie moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, od czasu do czasu odlewając ją i uzupełniając świeżą (przyspieszy to odsalanie ryby).
Pestki dyni uprażyć na patelni.
Liście rzodkiewki dokładnie opłukać i osuszyć.
Liście, pestki dyni, ząbek czosnku i parmezan zmiksować, dodając tyle oliwy, aby powstała pasta. Filety śledziowe ułożyć na desce, posmarować pesto i zwinąć w ruloniki. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w misce i zalać pozostała oliwą. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 24 godziny.
(ten i inne pyszne przepisy znajdziecie także w nowym internetowym magazynie kulinarnym APETYT tworzonym przez małopolskich blogerów)