Placek / pizza z rejonu Ligurii

Placek / pizza z rejonu Ligurii

Zdjęcie - Placek / pizza z rejonu Ligurii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna włoska propozycja, w ramach współpracy z Tripsta.pl
Akcja "Europa od kuchni" trwa, a my pozostajemy nadal w słonecznej Italii. (Swoją drogą, musiałabym się tam wybrać uzupełnić zapas win i ... serów! :-) ehhh... uwielbiam!)

Ale do rzeczy.
Tym razem przygotowałam dla Was placek, bo trudno to w sumie nazwać pizzą, z rejonu Ligurii.
Nieco podobny do Sfincione, jednak znacznie, znacznie grubszy. Na stronie z włoskimi przepisami, znalazłam go również pod nazwą Foccacia z pomidorami. Dla mnie, kwintesencja włoskiej kuchni, kilka zaledwie składników, wszystko świeże i w najlepszej jakości. Kupcie włoskie, dobre pomidory w puszce, dobrą oliwę. Naprawdę warto.
Ciasto jest pyszne! Chrupiące na zewnątrz, super miękkie i delikatne w środku. Bardzo proste w wykonaniu, jeśli tylko uzbroimy się w cierpliwość i nie będziemy popędzać i stresować placka przy wyrastaniu :)
Do zrobienia w leniwe sobotnie / niedzielne popołudnie, gdzie nigdzie nam nie śpieszno i nic nie musimy.

Pyszny jest też na drugi dzień, maczany w miseczce oliwy.


Zdjęcie - Placek / pizza z rejonu Ligurii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placek / pizza z rejonu Ligurii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* * *

Zdjęcie - Placek / pizza z rejonu Ligurii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza / placek z Ligurii.
/inspiracja - ten przepis/

Na ciasto:

600 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, ok 300 ml ciepłej wody, 14 g suchych drożdży instant / 2 opakowania /, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy z oliwek, 

Na nadzienie:
3 cebule, pokrojone w piórka, 400 g pomidorów w puszce / 1 puszka /, kilka filetów anchovies, garść czarnych oliwek, oliwa, suszone zioła / np bazylia, oregano /, sól i pieprz, do smaku, świeża bazylia, posiekana, do podania

Suszone drożdże wsypujemy do kubka ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże z mlekiem oraz stopniowo, ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste (dużo bardziej miękkie niż w klasycznej, cienkiej pizzy!).
Ciasto wyrabiamy przez min 5, a najlepiej 10 minut! (Uwaga, nie pomijamy wyrabiania ciasta!)
Przykrywamy bawełnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 h.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Trzymamy na średnim ogniu przez ok 5 min, cebula ma się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu przez kolejne 10 - 15 min, aż sos mocno się zredukuje - musi być naprawdę gęsty.

Formę na ciasto z odpinaną obręczą (moja miała 24 cm, może być trochę większa ) smarujemy odrobiną oliwy, do środka wykładamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie nakładamy sos pomidorowy z cebulą, na to fileciki anchovies oraz czarne oliwki.

Pieczemy przez na kratce piekarnika, przez ok 30 - 35 minut, tak aby spód i boki placka były ładnie zarumienione i chrupiące.

Pyszny na ciepło i na zimno, maczany w oliwie z oliwek.



Smacznego!


Zdjęcie - Placek / pizza z rejonu Ligurii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów