...dzisiaj będzie o karpatce z ciasta parzonego z 9 jaj przełożonego kremem bardziej maślanym niż budyniowym. Też pyszna była! Upiekłam ją w sobotę na niedzielę...tyle, że do niedzieli nie doczekała się. Została zjedzona błyskawicznie i z wielkim smakiem. Polecam!
Tymczasem zapraszam na bułeczki ze śliwkami, a dobrą wiadomością niech będzie to, że są one bardzo proste, szybkie do wykonania i pozostają świeże nawet następnego dnia. Oraz, że tegoroczne węgierki są pyszne i słodkie – jak co roku :)
Zainteresowałam się tą sałatką po obejrzeniu filmu "Julie & Julia". Główna bohaterka umawia się w nim z trzema przyjaciółkami na cotygodniowe lunche z sałatką cobb w roli głównej właśnie. Każda zamawia inną wersję, pozbawioną poszczególnych składników: jest cobb salad bez jajek, bez sera, bez bekonu...
Ten sernik robiłam we Włoszech. Prosiła mnie o to nasza polsko-włoska rodzinka ;) Nie mogłam odmówić, zwłaszcza, że pieczenie serników to czysta przyjemność. Wymyśliłam sobie sernik z limoncello:) Musiał wyjść pyszny, przecież z jego dodatkiem nie mógł wyjść inny, prawda? Nie zawiodłam się na mojej intuicji ;) Wszystkim bardzo smakował, co mnie niezmiernie ucieszyło.
To bardzo popularne i lubiane ciasto z owocami, kremem i polewą czekoladową. Super się prezentuje i jest bardzo proste. Ja najbardziej lubię je z jabłkami, gorąco polecam! Składniki na ciasto:
Rogaliczki robiłam wraz z synkiem. On nadziewał i zwijał rożki z nutellą, ja z konfiturą z róży i truskawek. Smaczne te rożki, takie małe, delikatne, pachnące drożdżami, nadzieniem i wspomnieniami. Na pewno będzie powtórka!
No właśnie - z czym ? Podpowiem, że to jest warzywo, i to warzywo, które na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasuje do słodkich wypieków. Można dać do ciasta cukinię, a nawet ziemniaki. Marchew - to już klasyka. Ale buraki ? Okazuje się , że można dodać i nasze poczciwe buraczki. Co więcej - ciasto z ich dodatkiem jest smaczne, ma piękny kolor i nic nie wskazuje na to, że w środku siedzi to czerwone warzywo :) Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto z burakiem !
Ja jadłam zapiekankę samą, bez żadnych dodatków, bo wtedy jest ona daniem tłuszczowym dozwolonym na Montignacu (chociaż nie wiem w sumie jak z tymi oliwkami), mąż zajadał z kaszą jęczmienną. Na drugi dzień wymieszałam resztę z makaronem i też było smacznie. Polecam :)
Dzisiaj moja ostatnia wspólna propozycja z Grumkami. Przepis na prostą i smaczną sałatkę. Gotowany, mięciutki kurczak i chrupiące migdały to atuty tej sałatki. Do tego aromatyczny seler naciowy i biały winogron. Wszystko razem połączone i doprawione curry, które nadaje tej sałatce wyjątkowego smaku.
Za rzadko jadamy ryby, niestety. Mimo, że bardzo je lubię, jakoś nie po drodze mi z ich przygotowaniem. Może to ich zapach, a może fakt, że trudno dostać gdzieś kawałek naprawdę fajnej rybki.