Ciasto śliwkowo-jabłkowe

Jest zimno, pada... Paskudnie. Na taki dzień jak dziś potrzebny jest tzw comfort food. W tym wypadku słodkie ciasto z owocami jesieni.

Zdjęcie - Ciasto  śliwkowo-jabłkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

400 g mąki

200 g cukru

4 jajka

200 ml oleju słonecznikowego albo innego bezsmakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

jabłka i śliwki

gruby cukier trzcinowy do posypania

Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam na blachę wysmarowaną masłem.

Owoce można rozłożyć w dowolny sposób - ja na połowie położyłam śliwki a na połowie jabłka ale można wymieszać w dowolny sposób. Owoce posypałam cukrem.

Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.

Proste i smaczne.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy