Ciasto śliwkowo-jabłkowe
Jest zimno, pada... Paskudnie. Na taki dzień jak dziś potrzebny jest tzw comfort food. W tym wypadku słodkie ciasto z owocami jesieni.
400 g mąki
200 g cukru
4 jajka
200
ml oleju słonecznikowego albo innego bezsmakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
jabłka i śliwki
gruby cukier trzcinowy do posypania
Jajka
zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała
gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto
wylałam na blachę wysmarowaną masłem.
Owoce można rozłożyć w dowolny sposób - ja na połowie położyłam śliwki a na połowie jabłka ale można wymieszać w dowolny sposób. Owoce posypałam cukrem.
Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.
Proste i smaczne.