Muffiny brzoskwiniowe
Pyszne, wilgotne muffinki z kawałeczkami brzoskwiń w środku i chrupiącą cynamonową skorupką na wierzchu - w sam raz do filiżanki popołudniowej kawy. Przepis autorstwa sd_silver znalazłam na forum cincin.
Składniki :
suche :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru *
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
mokre :
- 2 jajka **
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
+ 1 szklanka obranych ze skórki i drobno pokrojonych świeżych brzoskwiń
do posypania :
- 6 łyżeczek cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
W misce połączyć suche składniki. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Wlać do suchych składników, szybko wymieszać, połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami.
Rozłożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Każdą porcję posypać 1/2 łyżeczki cukru z cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
Studzić na kratce.
* ta ilość cukru jest jak dla mnie zdecydowanie za duża - następnym razem dam mniej
** miałam małe jajka i dałam 3 zamiast 2 - i przez to wyszło mi dość rzadkie ciasto