Sernik z ricotty z limoncello i czekoladą
Ten sernik robiłam we Włoszech. Prosiła mnie o to nasza polsko-włoska rodzinka ;) Nie mogłam odmówić, zwłaszcza, że pieczenie serników to czysta przyjemność. Wymyśliłam sobie sernik z limoncello:) Musiał wyjść pyszny, przecież z jego dodatkiem nie mógł wyjść inny, prawda? Nie zawiodłam się na mojej intuicji ;) Wszystkim bardzo smakował, co mnie niezmiernie ucieszyło.
Masę serową wykonałam z sera ricotta (pierwszy raz robiłam z ricotty). Prócz pysznego likieru dodałam do niej pokrojoną w kostkę czekoladę, a wierzch sernika oblałam polewą czekoladową. Za spód posłużyły mi kruche, słodkie włoskie ciasteczka. Pychotka! Sernik szybko znikał, bardzo wszystkim posmakował. Już samą masę serową wyjadali moi dwaj mali pomocnicy: włoska dziewczynka i polski chłopiec ;).
Składniki na spód:
*225g ciasteczek kruchych (na przykład Digestive).
*60 g masła
Ciasteczka pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę ciasteczkową, wyrównać mocno dociskując. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu (użyłam tym razem ricotty)
*200g cukru
*4 jajka
*1 opakowanie budyniu śmietankowego (około 2 łyżek)
*1/3 - 1/2 szklanki likieru Limoncello
*1 tabliczka mlecznej czekolady
Twaróg zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksować. Następnie dodać likier i budyń, zmiksować. Czekoladę posiekać i wrzucić na końcu do masy serowej, wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Sernik studzić w zamkniętym piekarniku ok. pół godziny. Potem wyjąć i wystudzić.
Można polać polewą czekoladową. Ja swoją robiłam tak:
Polewa:
*1 tabliczka czekolady
*60g masła
Czekoladę posiekać i rozpuścić razem z masłem. Tak przygotowaną polewę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego :)