Mnie się marzy ciężki, ciemny chleb z ziarnami albo puszyste bułki a nie takie że jak inne zakupy przygniotą je w koszyku to z rozmiaru XXL robią się S. Ostatnio trafiło mi się, że nawet mój ulubiony chleb drwala był całkowicie niesłony. Dlatego postanowiłam w miarę możliwości znowu piec własne pieczywo.
Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach.(...) Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste w środku a z wierzchu lekko chrupiące… po prostu trzeba go spróbować…;)
Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości. Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników, a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Mięso obrać, pokroić na małe kawałeczki (ja kroję na grubość 1 cm.), wrzucić do małych salaterek. Dodać zielony groszek i pokrojoną w plastry marchewkę. Można dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry lub w ćwiartki...
Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:)(...) To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba….
Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :)
Przepis, jak na kuchnię japońską, jest całkiem swojski i na pewno posmakuje tym, którym kuchnia orientalna wydaje się zbyt wydziwiana ;) Oczywiście pod warunkiem, że lubią karkówkę. Z drugiej strony jestem pewna, że równie dobrze to danie smakowałoby z użyciem np. schabu albo filetu z kurczaka.
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda !
Ciasto lekko wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Cudownie komponuje się z masą kremową. Oczywiście najlepsza jest na mascarpone czy innym dość tłustym białym serku, ale w wersji light zawsze możemy go podmienić na mielony twaróg. Ciacho najlepsze jest na drugi, czy nawet trzeci dzień po upieczeniu, gdy - niczym biszkopty w tortach - namięknie kremem.
Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej (...). Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy.
Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia.
Efekt przeszedł moje oczekiwania. Schab był miękki i delikatny, a sos... sos był wspaniały, intensywny i aromatyczny. Jednakże wanilia była wyczuwalna dopiero na dalszym planie. Myślę, że gdyby ktoś nie wiedział, że wchodzi ona w skład sosu, w życiu by nie zgadł...