Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem

Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem
Zdjęcie - Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bananowo-marchewkowe przekładane kremem z orzechami
Zdrowsza, a przy tym równie smaczna, wersja ostatnio publikowanego ciasta marchewkowego.
Część mąki pszennej zastąpiłam mąką typu graham (1850), która jest bogata w błonnik, składniki mineralne jak potas, fosfor czy magnez oraz niektóre witaminy z grupy B. Biały cukier podmieniłam na cukier trzcinowy. Dodałam olej rzepakowy, który jest bardzo bogatym źródłem tak korzystnych dla naszego zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, NNKT oraz polifenoli. No i mamy jeszcze warzywa i owoce :) Zarówno marchew jak i banany zawierają niektóre witaminy z grupy B, witaminę C czy tak ważny dla naszego zdrowia beta karoten. Są również źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, magnez, fosfor.
Jeśli nie przekonałam Was powyższym spisem prozdrowotnych zalet składników tego ciasta, to napiszę, że jest po prostu... pyszne! :)
Ciasto lekko wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Cudownie komponuje się z masą kremową. Oczywiście najlepsza jest na mascarpone czy innym dość tłustym białym serku, ale w wersji light zawsze możemy go podmienić na mielony twaróg. Ciacho najlepsze jest na drugi, czy nawet trzeci dzień po upieczeniu, gdy - niczym biszkopty w tortach - namięknie kremem.

Zdjęcie - Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 banany
  • 1 marchewka

W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce ubić jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym na bardzo puszystą masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany i wmiksować do masy - banany się rozpadną, ale nie trzeba miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy. Płynną masę wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wmieszać w ciasto marchewkę - startą ma drobnych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody. Ciasto przełożyć do małej tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu) - do suchego patyczka.

Składniki na krem:
  • 350-400 g kremowego serka (mascarpone, philadephia, inny biały ser zawierający przynajmniej kilkanaście % tłuszczu / w wersji light mielony twaróg bez dodatków)
  • 50-60 g masła, bardzo miękkiego
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od rodzaju sera / wedle uznania)

  • ok. 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (kilka pozostawić do dekoracji)

Serek utrzeć z masłem, po czym dodać cukier - sprawdzając słodycz przy stopniowym dosypywaniu cukru. Na koniec wmieszać w masę dwie garści orzechów włoskich.
Wystudzone ciasto przekroić w poprzek, po czym przełożyć je kremem. Na koniec można je udekorować całymi orzechami bądź posypać już pokruszonymi. Ciasto schłodzić w lodówce przez parę godzin. Podawać w temperaturze pokojowej, w takiej też można je przechowywać (najlepiej pod przykryciem aby szybciej namiękło).

Zdjęcie - Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów