Drobiowa galaretka z jajkiem
składniki:
1/2 porcji kurczaka
3 jajka
1/4 opakowania zielonego groszku
2 marchewki
1 pietruszka
3 liście pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
listki laurowe
pieprz czarny
sól
żelatyna(4 do 5 łyżeczek na 1 litr wywaru)
Kurczaka włożyć do gara z obranymi warzywami, dodać ziele angielskie (około 5 ziarenek) i kilka listków laurowych. Zalać wodą i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wywar przecedzić przez sitko. Mięso obrać, pokroić na małe kawałeczki (ja kroję na grubość 1 cm.), wrzucić do małych salaterek. Dodać zielony groszek i pokrojoną w plastry marchewkę. Można dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry lub w ćwiartki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru(ja rozpuściłam w 1/2 szklanki) a następnie wlać do reszty wywaru i wymieszać. Ja miałam około 1 litra wywaru i wsypałam 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Salaterki zalać wywarem i odstawić do stężenia.