Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami
„Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnio preferuję drobne wypieki. Nie chcę się w poście za bardzo rozpieszczać. Przygotowuję zazwyczaj tylko tyle ile potrzeba na niedzielę do popołudniowej kawy z rodziną. Kruche babeczki jak najbardziej tutaj pasują. Takie małe co nieco w sam raz na dwa kęsy. Z kremem mascarpone i borówkami smakują znakomicie.”
Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami (przepis własny)
Składniki na 20szt.
Ciasto:
250g mąki
200g zimnego masła
70g cukru
2 żółtka
Krem:
250g serka mascarpone
75g jogurtu greckiego
1 łyżka waniliowego cukru pudru
Do dekoracji:
125g borówek amerykańskich
świeże listki melisy
ponadto:
1 łyżka roztopionego masła do smarowania foremek
Opłukać na sicie pod bieżącą wodą borówki. Zostawić aby obeschły.
Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem. Ja to robię małym pędzelkiem, takim jakiego używają dzieci do malowania farbami.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać porcje kremu do każdej babeczki. Udekorować borówkami i świeżymi listkami melisy.