Ciasto cynamonowe kringel estoński

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co z tego, że już po Wielkanocy jak temperatury wciąż przypominają Boże Narodzenie… :( Mam dość tej zimnicy… Obiecuję sobie, że – o ile będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło ;) Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną i wspominam sobie ciasto cynamonowe kringel estoński, które zrobiłam jakiś czas temu a które teraz przydałoby mi się do tej herbatki…

Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach. Ja pierwszy raz znalazłam go na domowych wypiekach. Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste w środku a z wierzchu lekko chrupiące… po prostu trzeba go spróbować…;)

Ciasto cynamonowe kringel estoński – składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła

1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do większego naczynia z letnią wodą, żeby mleko szybko nie ostygło. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Do przesianej mąki dodać żółtko, roztopione (ale schłodzone) masło i zaczyn. Wyrobić ciasto aby było gładnie. Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny.

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 mm i smarujemy wymieszanymi składnikami naszego nadzienia. Całość zwijamy w rulon – wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon przecinamy przez środek, ale nie do samego końca (żeby się całość lepiej trzymała). Ciasto tak przeplatamy, żeby na wierzchu było widać cynamon. Formujemy okrąg. Ja przełożyłam ciasto do foremki z kominem, którą wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Na wierzch ciasta wylać pozostałe nadzienie i lekko obsypać cukrem.

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30-35 minut aż wierzch zrobi się brązowy. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe kringel estoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego
1

Koszyczek wielkanocny z ciasta…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi

Wielkanocne muffinki z płatkam…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy
1

Mazurek różany.Tradycja Wielki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami