Ciasto cynamonowe kringel estoński
Co z tego, że już po Wielkanocy jak temperatury wciąż przypominają Boże Narodzenie… Mam dość tej zimnicy… Obiecuję sobie, że – o ile będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną i wspominam sobie ciasto cynamonowe kringel estoński, które zrobiłam jakiś czas temu a które teraz przydałoby mi się do tej herbatki…
Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach. Ja pierwszy raz znalazłam go na domowych wypiekach. Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste w środku a z wierzchu lekko chrupiące… po prostu trzeba go spróbować…;)
Ciasto cynamonowe kringel estoński – składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do większego naczynia z letnią wodą, żeby mleko szybko nie ostygło. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.
2. Do przesianej mąki dodać żółtko, roztopione (ale schłodzone) masło i zaczyn. Wyrobić ciasto aby było gładnie. Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 mm i smarujemy wymieszanymi składnikami naszego nadzienia. Całość zwijamy w rulon – wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon przecinamy przez środek, ale nie do samego końca (żeby się całość lepiej trzymała). Ciasto tak przeplatamy, żeby na wierzchu było widać cynamon. Formujemy okrąg. Ja przełożyłam ciasto do foremki z kominem, którą wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Na wierzch ciasta wylać pozostałe nadzienie i lekko obsypać cukrem.
4. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30-35 minut aż wierzch zrobi się brązowy. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego