Owsianki to był dla mnie trudny temat ;). Wiem, że są zdrowe, ale nie mogłam się przyzwyczaić do ich smaku. Dodatek kakao sprawił, że dałam radę i polubiłam owsianki. Tak, więc dzisiaj wyjątkowo zapraszam na śniadanie :)
Tort ziemniaczano-migdałowy z polewą z białej czekolady. W skrócie - cudowny! Warzywny, bez mąki, bez tłuszczu - niemal samo zdrowie ;) A szerzej - ciasto jest sprężyste, dość lekkie, choć wilgotne, w strukturze takie... gąbczaste niczym babka (a dokładnie piaskowa babka - tylko taka nietypowa, bo właśnie lekko wilgotna). Po prostu trzeba spróbować!
Lubicie takie śniadania ?, bo ja tak :-) nie jestem zbytnim mięsożercom wolę raczej jogurt niż kawał mięsa ... ha ha. Choć od czasu do czasu to tak... Za to kocham sery, robić i jeść. Polecam takie śniadanka (jedzmy zdrowo :-))
Zamiast tradycyjnie dodawanego musu, który zastępuję część wody przeznaczonej na dany bochenek, postanowiłam postawić na jabłko w nieco innej odsłonie- pokrojone w drobną kostkę. Uznałam, że na pewno nie pozostanie tak twarde jak surowa wersja
Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze mi się nie znudził /zobacz/ Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek . Tym razem z dodatkiem szynki i sosu beszamelowego.
O czeskim pieczywie opowiada mi czasem chłopak, który miło wspomina podróż do Pragi. Postanowiłam zrobić mu (oraz sobie) niespodziankę i upiec ciemny czeski chleb z piwem. Szczególnym dodatkiem do ciasta chlebowego jest właśnie kminek, który znowu mnie nie zawiódł.
Forma pitna to nie jedyna propozycja jak użyć kakao. Dodane do deserów nada im szlachetnie czekoladowego smaku, a dodane do chleba? No właśnie. Jakiś czas temu odwiedziłam Tosię i akurat miałam szczęście, że trafiłam na jeszcze ciepły bochenek chleba czekoladowego na zakwasie pszennym. Zakochałam się w tym wytrawnym smaku z dodatkiem kakao. Wypróbowałam więc jak smakuje na drożdżach
Pyszny , odżywczy , oczyszczający, łatwostrawny i niskokaloryczny koktajl z buraczków, to kolejny napój , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet.
Kolejna propozycja zutylizowania serwatki. Tym razem słodka. Jest to zwykłe ciasto z truskawkami, takie codzienne. Nieduże, w sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające dzięki skórce z cytryny.
Granola to doskonały dodatek do śniadaniowego jogurtu czy tez jako przekąska do filmu :-) lekko słodka i zdrowsza niż kupowane w sklepach :-) a ta jej chrupkość... tym razem udało się zrobić zdjęcia zanim dzieci się dobrały... Polecam