Szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia
Zdjęcie - Szaszłyki z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czas przerwać świąteczne obżarstwo i zjeść coś lżejszego. Ryba to niedoceniony, wszechstronny składnik z którego można zrobić wiele pysznych dań. Bardzo lubię szaszłyki z łososia, tym bardziej, że dodatki do nich można za każdym razem zmieniać. Za pierwszym razem zrobiłam je z cebulą i cukinią w marynacie z imbirem, chilli, balsamico i miodem, ale już w głowie mam pomysły na kolejne połączenia smaków!
Szaszłyki z łososia 350 g filetów z łososia cukinia cebula Marynata: 2 ząbki posiekanego czosnku łyżka posiekanej papryczki chilli łyżka startego imbiru łyżka sosu balsamico 2 łyżki miodu łyżka oliwy z oliwek szczypta soli, świeżo mielony pieprz
Składniki marynaty łączymy. Umytego i odciętego od skóry łososia kroimy w kostkę i marynujemy przynajmniej 30 minut w przygotowanym sosie. W tym czasie moczymy w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie paliły się podczas pieczenia. Cebulę kroimy w cząstki, a cukinię na grube plastry. Kawałki łososia, cebuli i cukinii nadziewamy na przemian na patyczki. Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Tosia

Kategorie przepisów