Roladki drobiowe z pieczarkami na sałacie

Roladki drobiowe z pieczarkami na sałacie

Długi majowy weekend  miał dać  początek  wielkiemu grillowaniu. Pogoda niestety nie sprzyjała na tyle żeby z przyjemnością zjeść posiłek  na świeżym powietrzu dlatego wszystkim, którzy lubią pobiesiadować w gronie przyjaciół ( nie koniecznie przy grillu) proponuję małą, smaczną przekąskę w towarzystwie zdrowej i niskokalorycznej sałaty.

Zdjęcie - Roladki drobiowe z pieczarkami na sałacie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  4 pojedyncze filety piersi z kurczaka,

-  40 dag pieczarek,

-  1 łyżka masła,

-  1 duża cebula,

-  4 łyżki posiekanej natki pietruszki,

-  bułka tarta do obtoczenia,

-  2 jajka,

-  sól i pieprz,

-  olej do smażenia,

-  mix sałat (rukola, rzymska i radicchio)- ilość wg uznania,

 na sos winegret:

-  3 łyżki oliwy,

-  1 łyżka soku z cytryny,

-  1 łyżeczka musztardy Dijon,

-  1 łyżeczka miodu.

 Sposób wykonania:

  1. filety płuczemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie płaty (należy uważać aby nie uszkodzić struktury mięsa), oprószamy solą i pieprzem,
  2. cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
  3. pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy a następnie smażymy na maśle razem z cebulą, dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy farsz,
  4. farsz nakładamy na płaty mięsa i zawijamy roladki,
  5. roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na oleju aż się zrumienią,
  6. usmażone roladki odstawiamy do wystygnięcia a później jeszcze na  2 h wstawiamy do lodówki,
  7. w międzyczasie przygotowujemy sałaty i sos winegret:

         -  sałaty płuczemy i dobrze osuszamy ( gotowy mix-y  sałat zazwyczaj 

            są już  umyte i suche),

         -  składniki na sos wlewamy np. do słoiczka po dżemie, zakręcamy i

            potrząsamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

   8.  krótko przed podaniem mieszamy wszystkie rodzaje sałat , skrapiamy 

       sosem winegret i delikatnie mieszamy, następnie układamy sałatę na 

       półmisku,

   9.  schłodzone roladki kroimy na dwucentymetrowe plastry i układamy na

        sałacie.

 Życzę smacznego!

Kategorie przepisów