Roladki drobiowe z pieczarkami na sałacie
Długi majowy weekend miał dać początek wielkiemu grillowaniu. Pogoda niestety nie sprzyjała na tyle żeby z przyjemnością zjeść posiłek na świeżym powietrzu dlatego wszystkim, którzy lubią pobiesiadować w gronie przyjaciół ( nie koniecznie przy grillu) proponuję małą, smaczną przekąskę w towarzystwie zdrowej i niskokalorycznej sałaty.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety piersi z kurczaka,
- 40 dag pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- mix sałat (rukola, rzymska i radicchio)- ilość wg uznania,
na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób wykonania:
- filety płuczemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie płaty (należy uważać aby nie uszkodzić struktury mięsa), oprószamy solą i pieprzem,
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
- pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy a następnie smażymy na maśle razem z cebulą, dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy farsz,
- farsz nakładamy na płaty mięsa i zawijamy roladki,
- roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na oleju aż się zrumienią,
- usmażone roladki odstawiamy do wystygnięcia a później jeszcze na 2 h wstawiamy do lodówki,
- w międzyczasie przygotowujemy sałaty i sos winegret:
- sałaty płuczemy i dobrze osuszamy ( gotowy mix-y sałat zazwyczaj
są już umyte i suche),
- składniki na sos wlewamy np. do słoiczka po dżemie, zakręcamy i
potrząsamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
8. krótko przed podaniem mieszamy wszystkie rodzaje sałat , skrapiamy
sosem winegret i delikatnie mieszamy, następnie układamy sałatę na
półmisku,
9. schłodzone roladki kroimy na dwucentymetrowe plastry i układamy na
sałacie.
Życzę smacznego!