Mlecz na ciepło
Lubię mlecz! To nic, że gorzki straszliwie. Juz mi to nie przeszkadza...już, bo na początku przeszkadzało i to bardzo. Kiedyś zajadałam go wyłącznie dla zdrowia, ale dzięki takim pysznościom jak sałatka z mlecza z winegretem na ciepło i jajem na miękko żałuję, że sezon na niego jest tak krótki. Właśnie ...ta sałatka jest naprawdę świetna -gorycz mlecza wspaniale zostaje stłumiona przez kwas octu winnego i do tego jeszcze ciepłe jajko z rozlewającem się żółtkiem. Mniam. Wspaniałe połączenie! Tylko pamiętajcie - na ciepło, to na ciepło! Jak cokolwiek będzie zimne, smak sałatki będzie niezbyt ciekawy.
Mlecz z czosnkiem na ciepło
Składniki:
- liście mleczu
- czosnek
- oliwa dobrej jakości
- sól
- pieprz
Na patelnię wlewamy trochę oliwy i dodajemy posiekany czosnek. Smażymy, aż czosnek się zeszkli. Dodajemy liście mlecza, mieszamy i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z mlecza z jajkiem na miękko i gorącym winegretem
(wg A.Kręglickiej)
Składniki:
- 2 garsci liści mlecza
- 1 jajko
- 2 kromki bułki wrocławskiej
Sos:
- posiekany ząbek czosnku
- posiekana szalotka
- 5 łyżek oliwy
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyzeczka musztardy angielskiej (lub innej ulubionej)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oliwy. Zrobić sos: na oliwie zeszklić szalotkę i czosnek, po chwili dodać musztardę, sól, pieprz i ocet winny. Zagotować. Sos wymieszać z liścmi mlecza. Jajko ugotować na miękko, najlepiej w koszulce. Podać na sałatce posypanej grzankami. Wierzch oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą morska. Podawać niezwłocznie po przygotowaniu.
Smacznego!