Ten łosoś powstał pod wpływem chwili, dostałam porcję fileta z łososia, dzień wcześniej zrobiłam pesto - bo bazylia rosła jak szalona (przepis podam w kolejnym wpisie) i w mojej szafce ciągle wpadałam na himalajską różową sól. Szybka decyzja, szybki obiad - pyszny obiad!
Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry.
Do tej pory zwykle robiłam kompot z samego rabarbaru. A w tym roku dodałam do niego mrożone wiśnie. Taki kompot jest pyszny na ciepło, ale jeszcze lepszy, gdy już wystygnie. Kolor i smak wtedy są jeszcze bardziej intensywne.
Deser inspirowany kuchnią grecką, a przynajmniej tym, co serwują w krakowskiej greckiej tawernie o nazwie Hellada (uhm, polecam). Bardzo prosty, bardzo szybki, no i bardzo smaczny. :)
Nasze śniadanie to nawet nie przepis, tylko propozycja podania, ja tym razem zaserwowałam go w najprostszy sposób, żeby nic nie stłumiło mi jego smaku.
Chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym wyszedł zielonkawy, dzięki wzbogaceniu go o pesto. Pesto przygotowałam ze świeżego szpinaku, natki pietruszki, koperku i młodej cukinii. Można do tego wykorzystać inne zielone warzywa np. liście botwinki, szczaw, czy szparagi.
Chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym wyszedł zielonkawy, dzięki wzbogaceniu go o pesto. Pesto przygotowałam ze świeżego szpinaku, natki pietruszki, koperku i młodej cukinii. Można do tego wykorzystać inne zielone warzywa np. liście botwinki, szczaw, czy szparagi.
A obiad w stylu lat osiemdziesiątych? Dlaczego nie pulpeciki? Pasują doskonale. Jeśli się nie gryzie, znaczy, że pasuje. Ostre, słodkie, kwaśne, czerwone, zielone, kremowe, twarde, krojone, smażone, duszone. Totally 80`s :)
Dzisiaj postawiłam na mąkę pełnoziarnistą, aby osiągnąć idealny, lekkostrawny efekt. Jestem naprawdę bardzo zadowolona, bo chleb ma w sobie zarówno moje ulubione ziarna jak i oliwę i co najważniejsze, ani łyżeczki drożdży!
Szybko, prosto, smacznie (...). Tak jest i w przypadku tego przepisu, oryginalnie pochodzącego z książki Simple Dinners. Niezwykle szybkie w przyrządzeniu danie, lekkie, o zdecydowanym smaku. Pikantne hiszpańskie chorizo wraz z czosnkowym gęstym sosem dodają kuskusowi mocno męskiego charakteru.
Kolorowe, zdrowe i pyszne danie rybne z dodatkiem sałaty i czarnego ryżu Venere. Sola często gości na moim talerzu. Jest bardzo delikatna i łagodna w smaku nie zbyt wielu dodatków i jest łatwa do przyrządzenia.
Sezon szparagowy najwyższy czas rozpocząć:-) Zachęcam do skosztowania zupy zielonej z dodatkiem szparagów, groszku i pietruszki. Inspirację do jej zrobienia znalazłam w książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść". Ekspresowa wręcz receptura, a smak ...Musicie sami ocenić;-)!