Muffiny Bananowe z Orzechami
Zimno! Rower i deszcz z zaskoczenia - niemiłe połączenie... Zawinięta w koc, z czapką na głowie zajadam się tymi małymi pysznościami. Ze szklanką gorącego kakao w ręce. To moja metoda na chłoda. Polecam :)
Składniki:
- 300 ml mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki fruktozy (można oczywiście zwiększyć jej ilość wg własnych upodobań)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 banan (dojrzały, obrany i rozgnieciony widelcem)
- 1 rozkłócone jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- garść drobno posiekanych orzechów
Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem, sodą i fruktozą.Banany, jajko i maślankę połączyć w odrębnej misce. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.Foremki do muffinek napełnić masą (do 3/4 wysokości) i piec około 25 minut. Wyszło mi 8 sztuk.* Zainspirował mnie przepis Agnieszki.