Michel Roux i jajecznica z rabarbarem
Może jakaś fajna propozycja na niedzielne śniadanie? Bardzo proszę. Jajka w połączeniu ze słodko - kwaśnym rabarbarem. Słodko - kwaśnym, bo podgotowanym w słodkim syropie. Proste, nie koniecznie szybkie, ale zadziwiająco pyszne...no i oryginalne! Polecam!
/źródło: Jajka - 130 prostych przepisów/
Jajecznica z rabarbarem
Składniki:
- 200g bardzo kruchego, młodego rabarbaru
- 100g cukru
- 2 kromki białego chleba o grubości 1 cm
- 100g klarowanego* masła
- 80g masła
- 8 roztrzepanych jajek
- 4 łyżki śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz
Obieramy rabarbar. Dwie trzecie kroimy w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki.
Do garnka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy cukier, wstawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia. wrzucamy pokrojony w paseczki rabarbar, gotujemy przez 30 sekund, wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miski; trzymamy w cieple. Pozostały w garnku syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojony w kostkę rabarbar, gotujemy przez 45 sekund do 1 minuty, tak żeby pozostał twardawy. Odsączamy i odkładamy.
Od kromek chleba odcinamy skórkę, kroimy na duże kostki. Na patelni rozgrzewamy topione masło, smażymy kostki chleba na średnim ogniu, aż się równomiernie zarumienią. Grzanki odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Masło roztapiamy w rondlu z grubym dnem, wlewamy roztrzepane jajka, smażymy jajecznicę. Pod koniec dodajemy śmietanę, a następnie pokrojony drobno rabarbar. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajecznicę rozdzielamy na talerze, posypujemy większymi kawałkami rabarbaru i grzankami. Podajemy natychmiast.
Smacznego!
*aby otrzymać ok. 80g klarowanego masła, rorgrzewamy na patelni, na małym ogniu, 100g niesolonego masła, powoli doprowadzając je do wrzenia. zdejmujemy tworzącą się na wierzchu piankę i ostrożnie przelewamy je do miski, tak żeby wytrącony osad z mleka został na patelni. Można je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.