Mini scones na słono i słodko
Scones to bułeczki pochodzące z Wielkiej Brytanii. Będąc w Anglii często miałam okazję obserwować ludzi starszej daty, którzy zajadali się nimi do herbaty. To jedna z najbardziej charakterystycznych przekąsek podczas Tea Time. Ja zrobiłam je w wersji mini i dosyć niskie, aby wyszło ich więcej i móc je spożywać na słodko oraz słono. W przypadku wytrawnej wersji można dodać do ciasta ser, czy zioła. Jeśli jesteśmy zdecydowani na słodkie scones możemy je urozmaicić np. owocami albo bakaliami.
Mini scones 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru pudru 30 g masła 185 ml mleka 70 ml wody szczypta soli
Na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać kawałeczki zimnego masła i wsiekać je w mąkę nożem. Następnie w środek mąki wlewamy powoli mleko wraz z wodą i łączymy ciasto w kulę. Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 2-4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut. Gotowe bułeczki same pękają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.
Tosia
Mini scones 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru pudru 30 g masła 185 ml mleka 70 ml wody szczypta soli
Na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać kawałeczki zimnego masła i wsiekać je w mąkę nożem. Następnie w środek mąki wlewamy powoli mleko wraz z wodą i łączymy ciasto w kulę. Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 2-4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut. Gotowe bułeczki same pękają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.
Tosia