Mini scones na słono i słodko



Mini scones 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru pudru 30 g masła 185 ml mleka 70 ml wody szczypta soli
Na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać kawałeczki zimnego masła i wsiekać je w mąkę nożem. Następnie w środek mąki wlewamy powoli mleko wraz z wodą i łączymy ciasto w kulę. Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 2-4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut. Gotowe bułeczki same pękają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.
Tosia