Słodka sobota # 1: Małe tarty z rabarbarem

Słodka sobota # 1: Małe tarty z rabarbarem
Zdjęcie - Słodka sobota # 1: Małe tarty z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mamy zaszczyt zainicjować nowy program- Słodka sobota. Co tydzień, w sobotę właśnie, na naszym blogu znajdziecie słodkie przysmaki, których smak, jak mamy nadzieję, docenicie razem z nami. Czy istnieje coś przyjemniejszego od chwili dla siebie z kawą i świeżo upieczonym ciastem? Na to pytanie chyba nie trzeba odpowiadać. Na co dzień zwykle zabiegani, nie mamy chwili dla siebie, ani dla bliskich, dlatego uczyńmy razem tę sobotę dniem wyjątkowym. Zaprośmy bliskich, usiądźmy razem przy stole, porozmawiajmy i zjedzmy coś słodkiego. Dla dbających o linię może być to też motywacja do nie jedzenia słodyczy w tygodniu. Jeżeli cały tydzień będzie wam towarzyszyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego, pomyślcie tylko, że tę przyjemność przeżyjecie w sobotę! Słodką sobotę czas zacząć!
Małe tarty z rabarbarem ( 4 porcje) - 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie - 2 łodygi rabarbaru - 2 łyżki brązowego cukru - 30 g blanszowanych migdałów
Sos: - 80g brązowego cukru - 150ml wody - 3 łyżki jogurtu naturalnego - pół łyżeczki soli
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasta francuskiego powycinaj kółka o średnicy ok. 9 cm (można większe, można mniejsze, zależy od gustu) poprzez przyłożenie miseczki do góry nogami o podobnej średnicy i wycięcie ciasta wokół niej. "Rogi" (koło nie ma rogów;)) delikatnie pozawijaj, żeby tworzyły dookoła grubszą warstwę. W środku ułóż pocięty na kawałki rabarbar i posyp cukrem (2 łyżki na 4 tarty). Wyłóż blach papierem do pieczenia i ułóż tarty. Piecz przez około 30-40 minut aż ciasto wyrośnie i zrobi się brązowawe. Przygotuj sos: na małą patelnie wysyp cukier. Podgrzej przez 2 minuty na suchej patelni, aby delikatnie się nagrzał i dodaj wodę. Nie mieszaj (będzie bulgotać), podgrzewaj przez około 5 minut. Powinien się utworzyć gęsty syrop, jeśli wciąż masa jest zbyt lejąca to podgrzej jeszcze parę minut. Poczekaj aż masa trochę ostygnie ( nie omijaj tego etapu, gdyż jogurt dodany do gorącej masy może się ściąć) i dodaj jogurt naturalny. Posól i Pomieszaj. Sos powinien nabrać jasnobrązowej barwy. Posiekaj drobno migdały Po upieczeniu polej tarty sosem i posyp posiekanymi migdałami. Najlepsze są na ciepło...mmmm!
Śliwka

Kategorie przepisów