Jogurt naturalny dodawałam już do wypieków, dlatego intuicja podpowiadała mi, że w przypadku jogurtowego napoju owocowego efekt będzie podobny. I miałam rację, z eksperymentu powstały pyszne jogurtowe bułeczki, lekko słodkawe o delikatnym smaku mango.
Już niedługo Dzień Babci i Dziadka. Pomyślałam sobie, że fajnie by było w tym roku zrobić jakiś słodki drobiazg własnoręcznie z Dziećmi dla naszych, kochanych Seniorów. A wiadomo jak to z Nimi jest, nie zawsze lubią twarde rzeczy do jedzenia, ale lubią słodycze. I tak powstały pralinki z suszonych daktyli, w środku z suszoną śliwką, obtoczone w owocach goi.
Moja sałatka różni się od tamtej. Ja nie dodaję do niej ani gotowanych ziemniaków ani groszku, za to nie żałuję jej jabłek. Zawsze wybieram takie bardzo soczyste i lekko kwaskowate
Uwielbiam buraki ćwikłowe i wszystkie dania, w których się znajdują. Dziś proponuję wyjątkowo smaczny barszcz czerwony z kapustą,pomidorami, fasolą i ziemniakami, z dodatkiem miodu, który dodaje zupie charakteru. Podana ze śmietaną tworzy bardzo sycące i przepyszne danie. Polecam!
Niby wiemy wszyscy jak zaczynić ciasto na domowy makaron - i to nam wychodzi, ale kiedy mówimy o kolebce makaronów, wyglada to nieco inaczej bo pasta włoska ma swoje zasady którymi się kieruje.
Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwe na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym. Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe.