Matcha latte
Podobno ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Nie wiem, jak z piekłem, ale do pustki w portfelu z pewnością ;)
No ale MUSIAŁAM! ;)
Naoglądałam się tyle przepisów z wykorzystaniem japońskiej herbaty matcha, że musiałam sobie kupić paczuszkę ;)
Matcha jest herbatą w postaci intensywnie zielonego proszku, który służy nie tylko do przygotowania napojów, ale i do barwienia ciast, lodów i innych słodkości.
Te słodkości na moim blogu pojawią się już niebawem, a póki co – zapraszam na matcha latte, czyli herbatę matcha z mlekiem.
Lubicie bawarkę? Ja nie :)
Gdy byłam mała, to owszem. Ale z czasem sympatia do zabielanej czarnej herbaty przeszła mi zupełnie.
Jednak matcha z mlekiem smakuje inaczej. Według mnie – o wiele lepiej. Jest przyjemnie orzeźwiająca i aromatyczna. I choć normalnie nie słodzę herbaty, tutaj pół łyżeczki cukru jest jak najbardziej wskazane.
Przepis znalazłam na blogu atiny_bc :)
MATCHA LATTE
(na 1 porcję)
1 łyżeczka herbaty matcha,
½ łyżeczki cukru,
odrobina gorącej wody,
¾ filiżanki mleka
Herbatę wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, a następnie spienić spieniaczem. Mleko podgrzać i spienić. Zalać herbatę i od razu podawać.
No ale MUSIAŁAM! ;)
Naoglądałam się tyle przepisów z wykorzystaniem japońskiej herbaty matcha, że musiałam sobie kupić paczuszkę ;)
Matcha jest herbatą w postaci intensywnie zielonego proszku, który służy nie tylko do przygotowania napojów, ale i do barwienia ciast, lodów i innych słodkości.
Te słodkości na moim blogu pojawią się już niebawem, a póki co – zapraszam na matcha latte, czyli herbatę matcha z mlekiem.
Lubicie bawarkę? Ja nie :)
Gdy byłam mała, to owszem. Ale z czasem sympatia do zabielanej czarnej herbaty przeszła mi zupełnie.
Jednak matcha z mlekiem smakuje inaczej. Według mnie – o wiele lepiej. Jest przyjemnie orzeźwiająca i aromatyczna. I choć normalnie nie słodzę herbaty, tutaj pół łyżeczki cukru jest jak najbardziej wskazane.
Przepis znalazłam na blogu atiny_bc :)
MATCHA LATTE
(na 1 porcję)
1 łyżeczka herbaty matcha,
½ łyżeczki cukru,
odrobina gorącej wody,
¾ filiżanki mleka
Herbatę wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, a następnie spienić spieniaczem. Mleko podgrzać i spienić. Zalać herbatę i od razu podawać.