Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:)

Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:)

Dziś nasza grupa gotująca (plus kilka osób spoza niej) przygotowała ciastka z kremem dla Madzi Rajskiej dziewczynki chorej na autyzm, co ma na celu rozpropagowanie akcji zbierania 1% podatku na rzecz Madzi. Wszystkie informacje o Madzi i o Jej postępach w rehabilitacji, a także w jaki sposób oddać 1% podatku znajdziecie TUTAJ.

Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Razem ze mną na rzecz Madzi piekły: Jola http://straga.blox.pl/html Panti http://waniliowysmoczek.blogspot.com/
Ullla http://smaczliwkowo.blox.pl/htmlhttp:/ Mariola http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/
Ania – http://pysznoscikrola.blogspot.com/
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/

Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/

Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 15 – 20 sztuk, w zależności od wielkości ptysiów: Ciasto:

  • 0,5 szklanki wody
  • 65 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 nieduże jajka

W małym garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od garnka jest gotowe, należny je odstawić do całkowitego ostygnięcia, jest to bardzo ważne, inaczej ptysie nie urosną

Gdy ciasto będzie już chłodne zmiksować je z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można je wykładać również łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawić ok. 1,5 cm odstępu.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i nadziewać kremem – ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego.
Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 25 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka rumu

2/3 mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem waniliowym, rumem i woda różaną. ściągnąć z ognia. Resztę zmiksować z żółtkami, mąką i budyniem, dodać do garnka. Wymieszać, postawić na małym gazie i cały czas mieszając, aż powstanie masa budyniowa, zdjąć z ognia, wystudzić i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewać ptysie. Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:)Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z truskawkami i kremem panna cotta

Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka imbirowe

Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia

Zdjęcie - Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka piaskowa - speedcook

Kategorie przepisów