Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:)
Dziś nasza grupa gotująca (plus kilka osób spoza niej) przygotowała ciastka z kremem dla Madzi Rajskiej dziewczynki chorej na autyzm, co ma na celu rozpropagowanie akcji zbierania 1% podatku na rzecz Madzi. Wszystkie informacje o Madzi i o Jej postępach w rehabilitacji, a także w jaki sposób oddać 1% podatku znajdziecie TUTAJ.
Razem ze mną na rzecz Madzi piekły:
Jola http://straga.blox.pl/html
Panti http://waniliowysmoczek.blogspot.com/
Ullla http://smaczliwkowo.blox.pl/htmlhttp:/
Mariola http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/
Ania – http://pysznoscikrola.blogspot.com/
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/
Składniki na 15 – 20 sztuk, w zależności od wielkości ptysiów: Ciasto:
- 0,5 szklanki wody
- 65 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 nieduże jajka
W małym garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od garnka jest gotowe, należny je odstawić do całkowitego ostygnięcia, jest to bardzo ważne, inaczej ptysie nie urosną
Gdy ciasto będzie już chłodne zmiksować je z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można je wykładać również łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawić ok. 1,5 cm odstępu.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i nadziewać kremem – ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego.
Krem:
- 0,5 l mleka
- 25 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka rumu
2/3 mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, aromatem waniliowym, rumem i woda różaną. ściągnąć z ognia. Resztę zmiksować z żółtkami, mąką i budyniem, dodać do garnka. Wymieszać, postawić na małym gazie i cały czas mieszając, aż powstanie masa budyniowa, zdjąć z ognia, wystudzić i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewać ptysie. Podobne wpisy Ptysie z kremem budyniowym dla Madzi:)
Tarta z truskawkami i kremem panna cotta