Tak przygotowane gruszki są nie tylko efektowne w wyglądzie, ale także pyszne. Ciasto można przygotować na bazie mleka lub wody i w zależności od gustu dodać mniej lub więcej cukru (wszystko zaznaczyłam w przepisie).
Przeciśnięte ziemniaki zagnieć z jajkiem, solą i mąką. Utocz 3 podłużne wałeczki i tnij na 2 cm kawałki- tak jak kopytka. Możesz nadać im dodatkowo kształt przyciskając do każdej kluski widelec...
Można go przygotować naprawdę błyskawicznie i tylko z kilku składników. Jest przy tym całkiem zdrowy, a przede wszystkim dobrze skomponowany smakowo. Szpinak i twarożek równoważą słony smak łososia, a harissa, jak to ona, dodaje wszystkiemu wyrazu i pikantności.
Pierwszy raz jadłam bliny dawno temu, jeszcze jako dziecko. Zrobiła je moja mama i szczerze mówiąc, nie zrobiły na nas wtedy wrażenia. Od tego czasu moje kubki smakowe się mocno pozmieniały, polubiłam kaszę gryczaną (a tym samym mąkę gryczaną), więc postanowiłam dać blinom jeszcze jedną szansę :)
Czasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek..a efekt..super..polecam..
Taki jest kminek. Choć nielubiany przez wielu, ma prawdziwych fanów. Ja należę właśnie do nich. Uważam, że to jedna z lepszych przypraw jaka współgra z chlebem. Z powodzeniem zastępuje wszystkie zioła i dodatki, bo jest tak aromatyczny, że właściwie poza nim, chleba nie trzeba specjalnie czymkolwiek doprawiać.
Drugi w ostatnim czasie przepis na faszerowane papryki – tym razem wołowiną i tym razem bez ryżu, za to z pieczonymi ziemniakami. Bardzo, baaardzo smaczny, typowo jesienny przepis. Pieczone papryki i ziemniaki świetnie smakują polane jogurtowo-ziołowym sosem.
Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z ciasta maślanego. Ale zamiast wypełnić ich środek fioletowymi owocami, postanowiłam zrobić z nich „bułeczkowe przytulanki”. Śliwki zawinęłam do środka ciasta jak roladki i przełożyłam je do formy. Dzięki temu można je bez problemu odrywać uzyskując pojedyncze bułeczki.
. Szaszłyki – podobnie jak bułeczki – pochodzą z Republiki Południowej Afryki. Delikatne mięso cielęce (zastąpiłam nim jagnięcinę) jest niezwykle aromatyczne dzięki marynacie z dżemu morelowego i przypraw. To jedne z najlepszych szaszłyków, jakie jadłam :)
Coraz bardziej j e s i e n n i e. Bardziej i bardziej odpowiednio na długie wieczory pod kocem, z kubkiem rozgrzewającej herbaty. Na gotowanie zup i dań jednogarnkowych. Na pikantności w przyprawianiu. Na aromat grzybów, który uwielbiam :)
Masło orzechowe i marmolada figowa to doskonałe połączenie! Będziecie mieli okazję się o tym przekonać, jeśli wypróbujecie przepis na te przepyszne ciasteczka. Są pachnące, mięciutkie, naprawdę wyjątkowe.
Mieszankę prażonych wcześniej na patelni przypraw postanowiłam wykorzystać jako dodatek do orkiszowego chleba. Oprócz aromatycznych dodatków jest on niezwykły, ponieważ jest 100% orkiszowy. Upiekłam go na bazie mąki orkiszowej razowej oraz zakwasu orkiszowego.