W poszukiwaniu inspiracji do wykorzystania moich ziół, natknęłam się na stronie baziółki na ten twór. Przepis zmieniłam na swoje potrzeby i wyszło naprawdę pyszne, ciekawe i bardzo proste ciasto.
Jutro koniec lata. Mam nadzieję, że tegoroczna jesień będzie piękna, złota i nie poskąpi nam słonecznych dni. Na pożegnanie ciepłego lata proponuję pyszną botwinkę, duszoną w winie i zapiekaną w cieście francuskim czyli smak lata w jesiennym płaszczyku.
Smaki świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości pietruszka - koniecznie musicie tego spróbować.
Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli. Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!
Jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek z kwaśną gęstą śmietaną, posypany cukrem. Do tego kawałek domowego chleba z masłem i kubek rumianku lub mięty.
Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, sezon na śliwki węgierki w pełni..dlatego postanowiłam sprawdzić, czy świeże owoce będą równie dobrze pasowały do pieczywa. Do wypieku chleba, oprócz zakwasu żytniego użyłam, aż trzech mąk razowych o typie 2000: pszenną, żytnią i orkiszową. Wyszedł z tego cudowny, jesienny chlebek.
Taka odmiana na kanapkę, zamiast wędliny czy sera żółtego - idealna na kolację czy na śniadanie. Z domowym majonezem (...), na samodzielnie upieczonym pieczywie - czy może być coś pyszniejszego...? Ja swoją pastę wzbogaciłam natką pietruszki, świetnie smakuje też ze szczypiorkiem.
Za oknem pogoda pod psem, ale dzisiaj mam dla Was jeszcze, odrobinę lata. To tak na poprawę humoru:) Mini babeczki - cupcakes ze słonecznymi, soczystymi, słodkimi malinami, przykryte delikatnym kremem.
Dzisiaj trochę monotonnie bo wszystko z białą czekoladą, ale zapewniam że baardzo pysznie. Otóż proponuję przepis na babeczki z dodatkiem białej czekolady udekorowane kremem również z dodatkiem białej czekolady.
Warto wykorzystać te możliwości robiąc chleb. Bo właściwie czemu nie dodać wszystkim dostępnych indyjskich przypraw? Chleb dzięki temu będzie wyjątkowy i aromatyczny.
Tartine bread to wyjątkowy chleb pochodzący z Tartine Bakery w San Francisco, miejsca które znacznie podwyższyło poprzeczkę w wypiekaniu pieczywa na całym świecie. Za tę rewolucję odpowiada Chad Robertson, który kilkanaście lat temu zajął się sztuką pieczenia chleba od podstaw i od tamtego czasu, nabierając doświadczenia pracował nad idealnym przepisem na chleb.
Przy pierwszej wizycie w sklepie, zakupiłam małe opakowanie kiełków brokuła i nie wiedząc co z nimi począć stworzyłam makaronową sałatkę. Ponieważ jednak tego dnia, już dawno zaszło słonko, a sałatka wyszła pyszna, postanowiłam powtórzyć moje danie jeszcze raz by móc się nim z Wami podzielić.