Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami
Dzisiaj w składzie:
Kabka, Wiera, Shinju, Mopsik, Panna Malwinna, Maggie, Emma, Ania D, Chantel, Lejdi - ugotowaliśmy crumble
Składniki:
Kruszonka:
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż powstanie karmel, dodać rabarbar i jabłko, smażyć mieszając około 1 minuty, dodać rum, podpalić i flambirować aż rum się wypali, jeśli owoce puściły dużo soku to chwilę jeszcze podgrzewać żeby zredukować nadmiar wody, zdjąć z ognia, dodać truskawki i wymieszać, przełożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Kruszonka: połączyć wszystkie składniki (ja wrzucam do malaksera z nożem) i wymieszać aż powstanie kruszonka ( takie sypkie ciasto). Owoce posypać kruszonką, opiec 20-30 min (aż kruszonka się zrumieni) w temp. 200 C.
Podobne wpisy Crumble z rabarbarem, jabłkami i truskawkami