Słodka sobota #58: Truskawkowe eklerki
Nie przepadam za ptysiami, za to uwielbiam eklerki. To trochę bez sensu, bo przecież oba desery wykonane są z ciasta parzonego. Chyba to kwestia kształtu ptysi, kremu z bitej śmietany (nudaa) i tego, że są za duże. Trudno je jeść w towarzystwie, ale Jolanta Kwaśniewska potrafi temu świetnie zaradzić. Udowodniła to już w słynnej scenie, pokazując publiczności jak należy jeść ptysia w programie Lekcja Stylu na Tvn Style ;) W przypadku eklerków porady tego typu nie będą potrzebne, moje eklerki są małe i zgrabne, dzięki temu można je zjeść w elegancki sposób. Uwielbiam w nich klasyczny krem budyniowy, ale zdecydowałam, że zaszaleję wykorzystując truskawki. Truskawkowe eklerki są przepyszne, a samo ciasto wyszło niezwykle delikatne. Jak byłam młodsza to miałam wrażenie, że zrobienie domowych eklerków to niezwykły wyczyn kulinarny. W rzeczywistości jest jednak na odwrót, robi się je naprawdę szybko i przyjemnie. Idealne na słodką sobotę :)
Truskawkowe eklerki
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 100 g masla
- 150 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- Krem truskawkowy:
- 120 g truskawek
- 80 g mascarpone
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- Polewa czekoladowa:
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- W rondelku umieszczamy wodę, mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, a płyn zacznie wrzeć zdejmujemy rondel z ognia.
- Dosypujemy powoli mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
- Następnie dodajemy jajka i mieszamy je drewnianą łyżką razem z masą. Powstanie nam gładka i błyszcząca, lekko klejąca masa. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy.
- Blachę wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy eklerki o wymiarach 10 cm x 3 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Eklerki wyciągamy z piekarnika, przenosimy na kratkę kuchenną i studzimy.
- Truskawki miksujemy z mascarpone i cukrem. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy 2 łyżki wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy żelatyna zacznie gęstnieć dodajemy ją do masy truskawkowej i miksujemy. Krem truskawkowy wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
- Połowę eklerków (te które będą na dole) lekko spłaszczamy i przekładamy kremem truskawkowym.
- Gotujemy wodę w garnuszku, gdy zacznie wrzeć kładziemy miseczkę nad rondel, tak by nie dotykała wody. Wrzucamy połamaną czekoladę i masło, mieszamy aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną czekoladą smarujemy wierzch eklerków i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Eklerki najlepiej smakują lekko schłodzone.
Tosia