Ragoût z łososia i szparagów
przepis:
.
25 dag zielonych szparagów
20 dag filetów z łososia
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietany 30%
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
liść laurowy
sok z cytryny
zielony koperek
Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki.
Cebulę pokroić na piórka.
Olej rozgrzać na patelni, dusić na nim przez ok. 5 min. cebulę i szparagi.
Mąkę rozrobić w winie, dolać do szparagów.
Dodać liść laurowy i śmietankę, bulion.
Wszystko gotować na małym ogniu ok. 8 min.
W połowie gotowania dodać pokrojonego na kawałki łososia.
Ragoût doprawić solą, pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.