Ciasto z rabarbarem
- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki (w tym trochę mąki ziemniaczanej)
- 1 kostka margaryny (rozpuszczona)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60-70 dag rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
Ubić pianę z białek, ciągle mieszając dodać cukier a na końcu żółtka, powstałą masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną margarynę, dokładnie wymieszać i wylać na natłuszczoną blachę, dodać na wierzch rabarbar, piec w temp. 180 ºC około 40 min (najlepiej sprawdzić czy placek jest upieczony wbijając w niego patyczek do szaszłyków – jak po wyjęciu nie jest obrany ciastem to znaczy, że placek jest już upieczony. Podobne wpisy Ciasto z rabarbarem