Pizzo-tarta ze szparagami i serem ricotta
Ponieważ nie przepadam za bardzo za tartą na kruchym spodzie zrobiłam ją na cieście drożdżowym.
25 dag mąki
2,5 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Do zrobienia tarty szparagowej wykorzystałam połowę zarobionego ciasta.
.
Na nadzienie:
0,5 kg zielonych szparagów
10 dag sera ricotta
2 łyżki utartego parmezanu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
liście bazylii z kilku gałązek
Szparagi obrać, pokroić skośnie na 2-3 cm kawałki, a następnie obgotować krótko w osolonej wodzie.
Obgotowane szparagi zblanszować w zimnej wodzie i dobrze odsączyć na sitku.
Listki bazylii pokroić wymieszać z ricottą, parmezanem i jajkiem.
Masę serową doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, uformować na brzegu grubszy wałek.
Na ciasto wyłożyć mas serową, a na niej rozłożyć szparagi.
Tartę piec ok. 30 min. w temp. 200º C.
.