Piekę bagietkę, która momentalnie wypełnia moje mieszkanie wyjątkowym, chlebowym zapachem. Już po 20 minutach od wsadzenia jej do piekarnika, wyciągam piękną, chrupiącą i miękką w środku bagietkę, która uwodzi smakiem i zapachem. Lato w pełni!
Nadzienie do empanadillas może być praktycznie dowolne, zarówno słodkie jak i słone. Są doskonałą przekąską – smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiłam na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym!
I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!
Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.
Podana z lodami waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników!
To chyba najprostszy sposób na łososia – taka smaczna klasyka. Idelanie sprawdza się, gdy nie mamy wiele czasu. Uwielbiam smak tej ryby i taki sposób przygotowania doskonale podkreśla jej walory i aromat.
Kolejnym bohaterem z warzywniaka, który postanowiłam przemycić do moich wypieków jest zielony groszek cukrowy. Ostatnio wiosenne warzywa razem z groszkiem zapiekłam pod gęstym sosem beszamelowym. Danie nie wyszło tak dobre, że postanowiłam je powtórzyć w formie wypieku.
Makaron z serem to danie, które zje bez szemrania każde dziecko, nawet najwiekszy niejadek. I nie jest to bynajmniej golosłowne stwierdzenie, a z doświadczenia płynące.
Nauczona doświadczeniem postanowiłam upiec babeczki, nałożyć na nie krem tak by tworzyły coś na kształt okrągłego tortu. Tak też zrobiłam to słoneczko, które widzicie na zdjęciach powyżej. Mogło wygadać trochę lepiej, ale cóż, to mój debiut w tortach babeczkowych :) a najważniejsze ze Solenizantka była zachwycona :)