Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą

Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą
Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jestem wielką fanką jagnięciny, ale raz na jakiś czas, robię przyjemność Emkowi i przygotowuję mu tak jak dziś, jagnięcinę w różnym wydaniu.

Tym razem, proponuję aromatyczne, kruche kotleciki jagnięce ze świeżą miętą (którą ubóstwiam i pakuję do wszystkiego;)), tymiankiem i rozmarynem.

Ponoć całość smakuje wybornie, mnie trudno to jednak stwierdzić, bo smakoszem tego rodzaju mięsa nie jestem.

Jednakże, tym którzy lubią jagnięcinę, szczerze polecam:)
To będzie dobry wybór.

Składniki (2 osoby):
  • 4 kotleciki jagnięce
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól + świeżo mielony pieprz do smaku
Zrobić marynatę.
Olej wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, posiekaną miętą, przetartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarować lekko rozbite kotleciki.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Kotlety smażyć z każdej strony po 4 minuty.
Podajemy np. z ziemniakami lub tak jak ja dufinkami.

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów