Kotlety jagnięce z tymiankiem, rozmarynem i miętą
Nie jestem wielką fanką jagnięciny, ale raz na jakiś czas, robię przyjemność Emkowi i przygotowuję mu tak jak dziś, jagnięcinę w różnym wydaniu.
Tym razem, proponuję aromatyczne, kruche kotleciki jagnięce ze świeżą miętą (którą ubóstwiam i pakuję do wszystkiego;)), tymiankiem i rozmarynem.
Ponoć całość smakuje wybornie, mnie trudno to jednak stwierdzić, bo smakoszem tego rodzaju mięsa nie jestem.
Jednakże, tym którzy lubią jagnięcinę, szczerze polecam:)
To będzie dobry wybór.
Składniki (2 osoby):
- 4 kotleciki jagnięce
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- garść świeżej mięty
- 1-2 ząbki czosnku
- sól + świeżo mielony pieprz do smaku
Olej wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, posiekaną miętą, przetartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarować lekko rozbite kotleciki.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Kotlety smażyć z każdej strony po 4 minuty.
Podajemy np. z ziemniakami lub tak jak ja dufinkami.