Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem

Zdjęcie - Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejnym bohaterem z warzywniaka, który postanowiłam przemycić do moich wypieków jest zielony groszek cukrowy. Ostatnio wiosenne warzywa razem z groszkiem zapiekłam pod gęstym sosem beszamelowym. Danie nie wyszło tak dobre, że postanowiłam je powtórzyć w formie wypieku.

Francuski sos beszamelowy połączyłam z groszkiem i dodałam do ciasta drożdżowego. Ulepiłam z tego przepyszne bułeczki o delikatnym smaku i z chrupiącymi kawałami groszku. Następnym razem do ciasta dodam jeszcze trochę tartego sera np. parmezanu. Może wyjdą jeszcze lepsze :)

Zdjęcie - Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g beszamelu (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 150 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • 50 g obranego zielonego groszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Zaczynamy od beszamelu. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką.
  2. Do zasmażki powoli wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Do beszamelu dodajemy obrany groszek cukrowy.
  3. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i beszamel. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut.
  4. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy 4 bułeczki i kładziemy je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. W razie problemów, w trakcie formowania podsypujemy ciasto mąką.
  6. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy je na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z groszkiem na zakwasie

Bagietka z groszkiem na zakwas…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim
3

Chlebek z jarmużem i fetą na j…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb