Waniliowe motylki z ciasta francuskiego.
Przychodzi czasem taka godzina w ciągu dnia, że miałoby się ochotę zjeść coś dobrego. Najczęściej wówczas w lodówce nic nam nie podchodzi, a pojemnik na ciastka od dawna świeci pustką.
Tak też było i tym razem. Dziewczynki za kilka chwil miały wrócić z podboju placu zabaw. Najczęściej już od progu słyszę ich burczące brzuszki. Tylko głód jest w stanie przyciągnąć je do domu w słoneczną pogodę. Postanowiłam wykorzystać zalegające ciasto francuskie, a z powodu braku pomysłu na finezyjne nadzienie, postawiłam na skromny cukier z aromatyczną wanilią. Aby przekąska nie okazała się zbyt nudna dla moich „pirackich księżniczek” uformowałam je w urocze motylki.
Upiekły się w zaledwie kilka chwil, a zaczęły znikać jeszcze podczas sesji zdjęciowej. Ciasteczka w komplecie z porcją świeżych truskawek i kubkiem kakao wystarczyły za cały podwieczorek.
Ja za to dostałam maleńki bukiecik świeżo zerwanych stokrotek. Prosto z serca.
Zarzekałam się, że następny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego będzie bazował na domowym wyrobie, jednak nie przypuszczałam nawet, że temperatury będą biły rekordy, jakich nie powstydziłyby się tropiki. Ciasto francuskie kocha chłód i w upalny dzień nie najlepiej współpracuje z wałkiem. Pozostawię więc jego przygotowanie na bardziej przychylne warunki i posilę się zakupionym rulonikiem. Z tego też względu dzisiejszy przepis będzie bardziej instrukcją przygotowania motylków niż konkretnym przepisem. Niemniej jednak motylki są tak urocze, że z pewnością są warte zapamiętania.
Jako nadzienia można użyć tak jak ja, cukru waniliowego lub zastąpić go zwykłym z dodatkiem cynamonu, mielonych migdałów, orzechów, kokosu lub czekolady.
Składniki:
- porcja ciasta francuskiego ok 300g
- cukier z prawdziwą wanilią
- 20g rozpuszczonego masła
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło rozpuść.
- Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy, posmaruj masłem za pomocą pędzelka i oprósz dość obficie cukrem waniliowym.
- Złóż ciasto niezbyt ściśle zgodnie z instrukcją przedstawioną na fotografii.
- Krój ostrym nożem około 2cm odcinki.
- Każdy kawałek przetnij w taki sposób, by ostatnia warstwa ciasta pozostała w całości.
- Rozciągnij przecięte części na boki i uformuj motylki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając wolne przestrzenie, by miały miejsce do wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut lub do zarumienienia.
- Ostudź.
Smacznego!