Makaron z serem
Makaron z serem to danie,ktore zje bez szemrania kazde dziecko,nawet najwiekszy niejadek.I nie jest to bynajmniej goloslowne stwierdzenie,a z doswiadczenia plynace.To danie zajadala z wielkim apetytem moja corka-klasyczny niejadek .
Dzis po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzeklo nas swym smakiem.Maz juz czeka na powtorke.Truskawki,ktore widzicie na zdjeciu to tylko dodatek kolorystyczny i wlasciwie calkowicie zbedny.Poniewaz sezon truskawowy w pelni,jemy je codziennie i dodaje je praktycznie do wszystkiego.
Makaron,ser i maslo ,te trzy skladniki tworza kompletny smak tej arcyprostej i arcyszybkiej potrawy.Jesli jest ktos,kto nigdy nie jadl tego specjalu,jestem pewna,ze od pierwszego kesa je pokocha.Zapraszam zatem do przepisu.
Skladniki na 2-3 porcje:
makaron rurki (lub kazdy inny sie nada) - 400g
twarog poltlusty- 250g
3 lyzki masla
2-3 lyzki cukru
truskawki opcjonalnie
mieta-opcjonalnie
Wykonanie:
- ugotowac makaron wg wskazowek na opakowaniu.Po przepisowym czasie gotowania wylaczyc ogien,wlac do garnka kubeczek zimnej wody i pozostawic makaron w wodzie jeszcze okolo 5 minut.Odcedzic na durszlaku
- do garnka po gotowaniu makaronu wlozyc 3 lyzki masla,dodac odcedzony makaron.Dodac do makaronu twarog,rozdrabniajac go palcami na drobne okruszki.Wsypac 3 lyzki cukru.Dokladnie calosc wymieszac, tak zeby makaron dokladnie obtoczyc w masle,cukrze i twarogu
- natychmiast podawac
- dodatkowo podalam truskawki i posiekana mieta (mozna calkowicie pominac)