Tureckie bułeczki

Tureckie bułeczki

W tym tygodniu propozycją  w cyklu Wypiekanie na śniadanie były bułki turecki. Ciemne i słodkie od melasy- choć na zdjęciu tego nie widać, z dodatkiem rodzynek -chociaż ja znowu wybrałam żurawinę- idealnie pasują do sera, dżemu czy samego masła. Ciasto wyrabiało się bardzo przyjemnie chociaż obawiałam się, że przez melasę będzie się bardzo kleiło. Jednak nic takiego nie miało miejsca a bułki wyrosły duże i puszyste.

Zdjęcie - Tureckie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczyn:

  • 320g białej pszennej maki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 340g letniego mleka


Mąkę połączyć z drożdżami, dolać mleko, wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut.

Następnie do zaczynu dodać:

  • 215g białej pszennej maki chlebowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 25g ciemnego słodu ( można zastąpić karmelizowanym cukrem czyli zwyczajnie go spalić na patelni oczywiście nie na kamień..na złoty kolor)
  • 15g ciemnego cukru muscovado ( można zastąpić trzcinowym )
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g stopionego masła
  • 50g melasy
  • 1 jajko
  • 100g rodzynek
  • małe jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)


Masło stopić wraz z melasą. Wystudzić i dodać roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól. Wlać maślano -jajeczną miskturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki lub żurawinę. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części, formować  bułeczki i pod przykryciem, zostawić na 10 minut. Następnie ułożyć je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem. Piec w piecu 210C przez 30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów