Empanadillas z tuńczykiem i kozim serem
Empanadillas to małe pierożki, popularne zarówno w Hiszpanii, jak i w Meksyku i Argentynie. Mogą być smażone lub pieczone. W wersji pieczonej często wykorzystuje się ciasto francuskie. Nadzienie do empanadillas może być praktycznie dowolne, zarówno słodkie jak i słone. Są doskonałą przekąską – smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja, inspirując się przepisem z blogu Grumków, nadziałam pierożki pysznym farszem z tuńczyka, koziego sera i oliwek. Są pyszne i łatwe do zrobienia. Polecam :)
EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM I KOZIM SEREM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
100g koziego sera,
1 cebula,
3 łyżki posiekanych oliwek (użyłam czarnych, ale zielone też są ok),
2 łyżki orzeszków piniowych,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka oliwy,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wyjąć i odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę. Zdjąć z ognia, dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, pokruszony ser, oliwki, orzeszki piniowe i kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego wykrawać szklanką koła, na środku kłaść łyżeczką nadzienie. Brzegi ciasta zwilżyć wodą, złożyć na pół i skleić.
Empandillas ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach przez około 10-15 minut, aż będą złociste.