Kokosowa babka z musem truskawkowym ( na oleju rzepakowym )
W pełni korzystam z sezonu truskawkowego!
Ciasta … desery … lody i koktajle goszczą u mnie teraz najczęściej!
Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym!
I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!
Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.
Podana z lodami waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* cukier – 1 szkl
* jajko L – 4 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl
* kokos – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* olej rzepakowy – 1 szkl
MUS:
* świeże truskawki – ok. 300 g
* żelatyna – 3 czubate łyżeczki
* cukier – 3-4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.
Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).
Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.
MUS:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy.
Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód i „kapelusz”.
W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.
Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.
Zajadamy!
Smacznego!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go przemycać go wszędzie tam, gdzie tylko możemy – dla zdrowia!”