Mrożona herbata z syropem truskawkowym
W tak piękne i upalne dni jak dziś potrzebne jest coś dla ochłody. Nie zawsze w takim sytuacjach sprawdzają się lody, dlatego przygotowałam przepis na herbatę mrożoną z syropem truskawkowym.
Syrop ten wzbogaciłam dodatkiem laski i ziarenek wanilii oraz sokiem cytrynowym. Na pewno znakomicie sprawdzi się do polewania np. śniadaniowych placuszków, ale na początek postanowiłam wykorzystać go w połączeniu z mrożoną zieloną herbatą. Wyszło pysznie i orzeźwiająco, koniecznie spróbujcie, najlepiej z kostkami lodu i świeżą mięta lub bazylią.
Syrop truskawkowy z wanilią
- 400 g truskawek
- 400 ml wody
- 300 g cukru
- laska wanilii
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki sypanej zielonej herbaty
- 600 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 250 ml syropu truskawkowego z wanilią
- kostki lodu
- listki mięty
- Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Syrop podgrzewamy, aż rozpuści się cukier.
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i drobno kroimy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, czubkiem ostrego noża wyjmujemy ziarenka.
- Owoce, razem z laską i ziarenkami wanilii dodajemy do gotującego się syropu cukrowego. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
- Po tym czasie odcedzamy syrop na sicie, wykorzystując ugotowane truskawki do innego dania.
- Do powstałego syropu dodajemy sok z cytryny, studzimy go i przelewamy do szklanej butelki/słoika. Syrop chłodzimy w lodówce.
- W tym czasie zieloną herbatę wsypujemy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem lub wodą o temperaturze 80 stopni. Herbatę parzymy przez 3 minuty, następnie studzimy i chłodzimy w lodówce.
- Schłodzoną herbatę łączymy ze schłodzonym syropem truskawkowym. Dodajemy sok z cytryny, listki świeżej mięty i kostki lodu. Serwujemy od razu!