Delikatna zupa rybna
Może nie powinnam pisać takich rzeczy, ale jedyną wersją zupy rybnej jaką lubię jest zupa mojej Mamy. Nie robi jej (niestety!) zbyt często, jednak w każdą Wigilię mogę liczyć, że pojawi się na świątecznym stole.
Po co jednak czekać tyle miesięcy, skoro mogę ją sama przygotować?!
Ta genialna w swojej prostocie myśl doprowadziła mnie prosto do kuchni. I tak stworzyłam Zupę delikatną, śmietnakowo- koperkową. Moją, choć smakującą jak ta Mamy.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Delikatna zupa rybna Składniki
- ryba - głowy i wszystko inne, co pozostało po filetowaniu 4 pstrągów lub innych ulubionych ryb
- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- seler - 1/4 szt
- por - 1 szt
- ziele angielskie - 3 ziarna
- liść laurowy - 2 szt
- koperek - 1 pęczek
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- makaron - proponuję łazanki, do podania
Warzywa obrać, pokroić na duże kawałki. Ugotować z nich, ryby i przypraw esencjonalny wywar.
Bulion przecedzić, zabielić śmietanką, doprawić do smaku. Zupę podawać z dużą ilością koperku i delikatnym makaronem.