Drożdżówki z bananami, czekoladą i kruszonką

Drożdżówki z bananami, czekoladą i  kruszonką

Pewnie dla wielu osób połączenie bananów i czekolady jest wspaniałe, a  jeśli jeszcze jest to zapakowane w puszystą bułkę drożdżową i posypane kruszonką to można się poczuć jak w niebie. W Siódmym niebie bo tam znalazłam ten przepis.Polecam te pyszne drożdżówki.

Zdjęcie - Drożdżówki z bananami, czekoladą i  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  pół opakowania drożdży suszonych (3,5 g) lub 20 g świeżych
  • 250g mąki pszennej
  •  1 jajo
  •  100ml mleka
  •  szczypta soli
  •  40g cukru
  •  20g masła
  •  torebka cukru waniliowego 8g
  • olejek waniliowy

     

Drożdże wymieszać z 2łyżkami mleka i szczyptą cukru. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-30min. Białka ubić na pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Masło roztopić z w ciepłym mleku. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek, wymieszać. Dodać ciepły (nie gorący!) tłuszcz z mlekiem oraz kilka kropel aromatu migdałowego i mieszać dalej, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat i wyrobić. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2godz.

  Składniki na nadzienie:

  •  banan (130g przed obraniem)
  • 10 dag czekolady gorzkiej

 Banana obrać, rozgnieść widelcem.

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  łyżka cukru 
  • kilka kropel olejku migdałowego
  •  1 łyżka masła
Mąkę, masło, cukier i olejek połączyć i uformować palcami kruszonkę. Ciasto podzielić na 8 części po ok.60g każda. Spłaszczyć w dłoniach, nałożyć banany i czekoladę lub nie spłaszczając ciasta po prostu uformować z ciasta okrągłe bułeczki. Bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach między nimi. Odstawić do wyrastania na ok. 30min. Nagrzać piekarnik do 190°C.Bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-25min.     Smacznego :)

Kategorie przepisów