Drożdżówki z bananami, czekoladą i kruszonką
Pewnie dla wielu osób połączenie bananów i czekolady jest wspaniałe, a jeśli jeszcze jest to zapakowane w puszystą bułkę drożdżową i posypane kruszonką to można się poczuć jak w niebie. W Siódmym niebie bo tam znalazłam ten przepis.Polecam te pyszne drożdżówki.
Składniki:
- pół opakowania drożdży suszonych (3,5 g) lub 20 g świeżych
- 250g mąki pszennej
- 1 jajo
- 100ml mleka
- szczypta soli
- 40g cukru
- 20g masła
- torebka cukru waniliowego 8g
-
olejek waniliowy
Drożdże wymieszać z 2łyżkami mleka i szczyptą cukru. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-30min. Białka ubić na pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Masło roztopić z w ciepłym mleku. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek, wymieszać. Dodać ciepły (nie gorący!) tłuszcz z mlekiem oraz kilka kropel aromatu migdałowego i mieszać dalej, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat i wyrobić. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2godz.
Składniki na nadzienie:
- banan (130g przed obraniem)
- 10 dag czekolady gorzkiej
Banana obrać, rozgnieść widelcem.
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżka masła