Lemon curd II
![Lemon curd II](/obrazek/duze/lemon-curd-ii-60063.jpeg)
![Zdjęcie: Lemon curd II Zdjęcie - Lemon curd II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/60063.jpeg)
Kiedyś już robiłam lemon curd - z trochę innego przepisu.Ten z przepisu znalezionego u Zebrry (Zebrra przepis znalazła u Glimmer) jest równie pyszny :)
Składniki:3 cytryny (skórka i sok)1 1/2 szklanki cukru3 jajka100g miękkiego masła
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę(bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą miksera, dodać masło, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka(po jednym), wlać sok cytrynowy, wymieszać dokładnie.Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje (jeśli mieszamy drewniana łyżką, to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia-wtedy jest gotowy). Przelać do wyparzonych słoiczków, postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
U mnie cały krem nie zmieścił się w słoiku półlitrowym - reszta pozuje do zdjęć :)
![Zdjęcie: Lemon curd II Zdjęcie - Lemon curd II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/60064.jpeg)
![Zdjęcie: Lemon curd II Zdjęcie - Lemon curd II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/60065.jpeg)